לפני כשנה התחילה בבית הספר של הבת שלי יוזמה להקים ׳מייקרספייס׳. פניתי למורה למדעים שדחף את הרעיון והצעתי את עזרתי. סיפרתי לו שיש לי ערמה של לוחות ארדואינו וחלקים נוספים שאשמח לתרום. אבל באופן מפתיע הוא הציע שאולי גם אלמד שיעור בנושא.
לאחר שיכנוע קל מצד הילדה והאישה הסכמתי והתחלתי לגלגל את הרעיון. למרות שלא ממש ידעתי מה לעשות.
ראשית הזמנתי מסין מספר לוחות של ארדואינו לאונרדו ומספר חיישנים שנראו לי שימושיים. ואז התחלתי לחפש ברשת מערכי שיעור. מסתבר שרוב הערכות לימוד והקורסים הקיימים הם קצרי טווח, כלומר מספר קצר של שיעורים שמציגים את הרעיונות הבסיסים ומשאירים לתלמיד להמשיך משם בכוחות עצמו. לי צפוי שיעור של שעה בכל שבוע במשך שנת לימודים.
כמו כן, לא ידעתי מה מידת היכולת וההבנה של התלמידים. דובר שתהיה שעה אחת לכיתות ה-ו ושעה אחת לחטיבה. קצת חששתי מרמת האנגלית והמתמטיקה, ולו רק מבחינת יכולת ההקלדה. תתפלאו לשמוע שהדור שנולד מחובר למחשב לא מקליד כל כך מהר, בטח לא באנגלית. לכן לתלמידים הצעירים מצאתי תוכנה לתיכנות גראפי שנקראת (כמה מפתיע) ארדובלוק ודומה ל׳סקראץ׳ שחלקם כבר הכיר.
גם היכולת לחשיבה אבסטרקטית נמצאת בתחילת דרכה בגילאים הללו, ולכן החלטתי לא להכנס עמוק מדי לנושאים מתקדמים במדעי המחשב, אלא להפוך את זה לשיעור חוויתי יותר שיאפשר להם לחוות ולהכיר את הטכנולוגיות מאחורי מוצרים יום יומים גם אם ברמת קופי-פייסט ושימוש במודולים מוכנים.
אספתי רשימה ארוכה ככל שיכולתי של רעיונות לפרויקטים יחסית פשוטים, ויצאנו לדרך. ההתחלה היתה איטית. כל פעם הייתי צריך ללמד מחדש איך עובדת מטריצה ועל איזה כפתור צריך ללחוץ כדי להעלות את הקוד. אבל לאט לאט הם צברו ידע ונסיון, התחילו לשחק עם המעגלים ולבצע נסיונות ושינויים שהם המציאו.
חלק מהרעיונות שאני חשבתי שהם מגניבים – נחלו כשלון צורב. לעומת זאת הפרויקט שהם הכי התלהבו ממנו, הטרמין, היה בלתי צפוי ככזה. בכלל ככל שהבניה היתה יותר אינטראקטיבית ועשתה הרבה רעש, הרי זה משובח.
בסוף השנה הצתברו לי כ25 פרויקטים, שאותם אני רוצה לשתף אתכם. בכל שיעור תמצאו מצגת עם טיפה רקע, וכן את קוד המקור ושרטוט של המעגל.
תוכלו למצוא את כל החומר בקישור הבא
כמו כן יש צורך בתוכנת ארדואינו ואם תרצו גם את ארדובלוק
מכיוון שהמצגות לא נועדו ללימוד עצמי אלא ללוות את ההסברים שלי בשיעור, הן טיפה דלילות. הוספתי בדיעבד עוד הסברים, אבל אם אתם/ן מרגישים/ות שחסר משהו, פנו אלי
כל הכבוד
סחתין! נשמע כיף
אני עובד עם ארדובלוק לא מעט, והגרסה הפתוחה מאוד עצבנה אותי בהתחלה – הרבה רכיבים מוכפלים ע”י יצרנים שונים (למשל לפחות 5 פקודות analogRead) ולא מעט רכיבים היו חסרים לי עבור חומרות בהן אני משתמש (מטריצה, נגן MP3 ועוד). באיזשהו שלב התחלתי ליצור רכיבים ולארגן את הקיימים, אתה מוזמן להסתכל על הגרסה איתה אני כרגע עובד:
https://www.dropbox.com/s/zoz3sq06qjvivte/ardublock-all.jar?dl=0
ואם מעניין אותך להמשיך לפתח (ג’אווה וקצת XML, קלי קלות), כתוב לי ואשתף את הקוד/קונפיגורציה במצבם הנוכחי
היי צביקה, הוספתי לארדובלוק לא מעט קומפוננטות לרכיבים שלא מצאתי אצל אחרים, אשלח לך לינק. סיימתי את השיעור ובשנה הקרובה לא בא לי לחזור על אותו שיעור אז אנסה נושא אחר
קול! אשמח לצרף לדיסטרו עליו אני עובד, וכמובן אוסיף קרדיט