פורטרן היא הסבתא רבא של כל שפות התכנות. היא היתה שפת העל הראשונה. כבר ב1969 יוצרי בייסיק (שהושפעו ממנה רבות) תיארו אותה כמיושנת. מה שלא מפריע לה להיות רלוובנטית גם היום. אם אתם משתמשים בתחזית מזג אויר, ניתוח של פיצוצים גרעינים, סימולציה של חורים שחורים או כל דבר שמצריך ספרית חישובים מתמטית כבדה אתם כנראה נסמכים עליה.
לפני זמן מה פרסם חנן כהן בארכיון ספרות המחשוב הישראלי שהוא סרק את ספר הלימוד של כאוניברסיטה העברית. וכחובב היסטוריה של המחשוב זה פגע בשני עצבים חשופים. ראשית זה נראה כמו אחיו התאום של ספר ללימוד פסקל מאותה הוצאה שהוא הראשון קניתי כנער אחרי שמצאתי עותק בסיפריה של אורט סינגלובסקי. הסיבה השניה שוכנת במחיצת הארכיון במחשב שמכיל קודי מקור ישנים שהעתקתי מהמחשב עבודה של אבא שלי ז״ל.
הוא היה כותב הרבה בפורטרן ושאר שפות שהיום הן אזוטריות לגמרי על מחשב מיני מרכזי HP 2100A שלמיטב זכרוני השיג בעסקת בארטר מאפי ארזי כאשר פיתח עבור סאייטקס כרטיס הרחבה זול לתמיכה בדיסק קשיח ושכן במקלחת המבנה של המשרד
התוכנה היחידה שנשארה בשפה זו היתה תוכנת הנהלת חשבונות שכתב בשם היצירתי zxc והיתה מופעלת על טרמינלים ישנים. לימים גם הוסבה למחשבי pc ושרתה את החברה עד המעבר לחשבשבת הרבה שנים אח״כ.
בסופש האחרון ישבתי לקרוא את הספר. השפה מאוד פשוטה במונחים של היום ואכן מזכירה מאוד את בייסיק הזכורה לטוב מנעורי. זה מעניין לקרוא איך מסבירים שם בפרוט מושגים שהיום נחשבים מובנים מעליהם בעולם התכנות ואז כנראה היו פריצת דרך מחשבתית. כמו גם השימוש בכרטיסי ניקוב וסרטים מגנטים. מעניין גם לראות איך הטכנולוגיה של זמנו השפיע על השפה
אחרי שהבנתי את הפרנציפ חזרתי לקרוא את הקוד העתיק. הוא היה כתוב בשילוב של גרסא iv עם 77. ובאופן קסום התחברתי לאותם ימים. בניגוד לדעה הרווחת על תכנתים, אני דווקא מאוד אוהב לקרוא קוד. שילוב של פתירת פאזל עם כניסה לראש של מי שכתב אותו ומה עבר עליו.
קל כמובן בראי הזמן לשפוט את השפה כפשטנית, תכנתים צעירים בני ימינו יקבלו בחילה מה״ספגטי״ שמוקצה בימנו מחמת מיאוס, אבל היה הנורמה בימים ההם. איזו מהפכה זו היתה של שימוש במהדר מול תיכנות ידני בקוד מכונה. כמו גם איזו התפתחות חלה בתחום במהלך 60 שנה. ומאידך כמה התאמה לצרכים המתמטים והנדסיים כמו משתנים מורכבים כחלק אינטגרלי מהשפה שגם היום קשה למצוא
לסיום נציג את הנסיון שלי לתוכנה שאין בלעדיה
PROGRAM HELLOWORLD
C WRITTEN BY ME
WRITE (*,7)
7 FORMAT(13H HELLO, WORLD)
STOP
END
ואי, מזכיר לי נשכחות…
למדתי קובול ופורטרן בקורס תכנות של IBM.. לפני מיליון שנה. כמה דפים בזבזנו כדי לתקן טעויות. כרטיסיות ניקוב… היו זמנים. זה היה הההקורס שלמדתי בו תרשים זרימה, המון תרשימים עשיתי מאז ודווקא לנושאים שאינם מחשב אלא הוראה, אסטרטגיות למידה שונות.
פורטרן של היום נראה קצת שונה מזה. כאן אתה יכול לשחק עם זה 🙂
https://www.tutorialspoint.com/compile_fortran_online.php