מגבר שפופרות

אי שם בלפני עשרות שנים אבא שלי נלחם עם המורים שלו לאלקטרוניקה כדי שילמדו את הטכנולוגיה החדשה של אותם ימים: הטרנזיסטור. באותם ימים שלטו שפורפרות הוואקום בתחום. לא עבר זמן רב והטרנזיסטורים כבשו את עולם, ובצדק. השפורפרות היו גדולות, שבירות, הפיקו חום רב וניתן היה לצפות שיעלמו מן העולם.

יום אחד ראיתי פרסומת למגבר שפורפרות עבור המחשב, ומיד חשבתי ״זו מתנה נפלאה ליום הולדת של מנחם״. מנחם הוא איש יקר, חובב נוסטלגיה וחובב מוסיקה גדול. מגברי שמע לאודיופילים הוא אחד התחומים הבודדים בהם השפורפרות ממשיכות לככב, בזכות טענות מוזרות על הצליל החם והמיוחד שלהם. נשמע מוזר, אבל אנשים גם חוזרים לשמוע תקליטים וקלטות, אז לכו תתווכחו.

מסתבר שמגבר שפורפרות בסיסי יעלה לפחות $700 ויכול להגיע לאלפי דולארים. לא שאני מתקמצן, ובטח לא על מנחם, אבל החלטתי לראות מה אפשר לבנות בעצמי. מסתבר שהתחום פורח וישנם פורומים שלמים וערוצי יוטיוב שמוקדשים לנושא.

לחובב המתחיל ישנם שני תכנונים מומלצים שניתן למצוא ברשת. music machine של poinz ו el-cheapo של אלי דוטמן. אבל היו שלוש הבעיות המרכזיות  א. רוב התכנונים היו מיועדים למתח אמריקאי והיה צורך לגיירם, ב. היו חלקים מיושנים שלא הצלחתי למצוא להם תחליפים וג. אני אולי מהנדס אלקטרוניקה אבל אני לא מבין כלום בשפורפרות.

לבסוף החלטתי להתפשר ולקנות קיט. זה יצא קצת יותר יקר מלקנות את החלקים בעצמי אבל גם יחסוך זמן וגם ההפרש הוא לא כזה גדול. שפורפרות ושנאים זה לא זול בכל מקרה. חברת s-5 מייצרת קיטים שנחשבים טובים והזמנתי את המגבר הכי גדול שלהם הK-16LS מהחנות של tubedepot תמורת $300. סביר בהחלט.

הדגם הספציפי הוא יחסית מורכב, בעל הרבה שפורפרות ופיצ׳רים כמו loopback לאיזון המוצא. מצד שני רואים את הנסיונות לחסוך בעליות בבחירת השפורפרות וחסרים דברים כמו bleaders ו snubbers.

הקיט עצמו מגיע ללא מארז, וחשבתי לבנות מסגרת מעץ עם לוח עליון מאלומיניום. נראה לי קלאסי. לבינתים לקחתי לוח פרספקס שקל לקדוח בו כדי שישמש לנסיונות עד שאגיע לעיצוב הסופי. אבל האשה כל כך התלהבה מזה שאפשר לראות את כל החוטים בפנים שהחלטנו ללכת על קופסא שקופה לחלוטין בסגנון שנות החמישים עם שיפועים וכנפיים. בעזרת הדרמל, טוסטר, דבק לפלסטיק אקרילי והרבה ליכלוך יצא לא רע.

ההרכבה עצמה היתה קלה ופשוטה. מגברי שפורפרות הם בעלי רכיבים מועטים בדרך כלל ולקח בערך יום להרכיבו. עיקר הזמן היה בעיקר להתאים את הכל לתוך הקופסא. ישנם ברשת הרבה שיפורים ושינויים שאפשר לבצע במעגל אבל החלטתי להתחיל מהתכנון הבסיסי כדי ללמוד את ההבדלים, בסוף לא עשיתי שום שינוי למעט הרכבה של הקבלים האלקטרוליטים ונגדי ההספק על הצד התחתון של המעגל כדי שיוכלו להכנס למארז בקלות והוספת מפסק ופיוז חיצוני לכניסת החשמל.

 

בסוף חיברתי הכל לחשמל ולהפתעתי שום דבר לא התפוצץ ולא נשרף. דאגה נוספת היתה שיהיו רעשים וhum שיצריגו להאריק כל דבר שזז. אבל המגבר שקט. אז חיברתי למחשב ושמתי שיר של הביטלס. וואו. אני מודה שלא ציפיתי לזה ודי זילזתי בכל הסיפורים. אבל זה נשמע ממש ממש טוב, גם עם רמקולים בינונים.

לא הולך להחליף את הbose אבל בהחלט נותן קרב רציני. ואפקט הרטרו של השפורפרות המתלהטות יפיפה. כבר יש לי הזמנה לעוד מגבר, ונראה לי שזו רק ההתחלה.

One thought on “מגבר שפופרות

  1. פרויקט יפה מאוד, אך אם היית ותיק כמוני… היית משתמש בבסיס מתכת ולא בבסיס פלסטיר בגלל ה-HUM שעלול לצוץ ברמקולים.

Comments are closed.